filmszemle

Kivonul a filmszakma

Sok helyszín, sok botrány

2001. 01. 24., 17:06 | Frissítve: 2001. február 07., szerda 18:01

Harmincegy évig jól megvolt előnév nélkül, egyszerű sorszámmal a Magyar Filmszemle: idén nem kerülhette el a kormánypántlikázta díszzászlók sorsát. A ma délelőtt a Mamut moziközpontban tartott sajtóbeszélgetésen a Szemletanács vezetői a hivatalos nevén immár „Milleniumi 32. Magyar Filmszemlé”-ről adtak tájékoztatást.

Változó helyszín

A Happy End Kft. tervezte arculat
Rengeteg kinyomott plakát vált fölöslegessé
A szemle technikai malőröktől terhelt tavalyi lebonyolítása után az esemény szervezőinek nyilvánvalóan új helyszín után kellett nézniök. Mint a ma tartott sajtótájékoztatón Tóth Erzsébettől, a Szemletanács tagjától megtudtuk, a hazai filmszakma legnagyobb megmérettetésének 6 napos programjában 27 játékfilm, 35 kísérleti kisjátékfilm és 25 dokumentumfilm szerepel. Mivel ekkora filmes esemény megfelelő lebonyolítására nincs alkalmas épület Budapesten, a rendezvény négy helyszínen (Átrium Mozi, Mamut Budai Moziközpont, Millenniumi Rendezvényközpont, Kultiplex Kinizsi utcai épülete) kerül lebonyolításra. A játszóhelyek kiválasztásában financiális és technikai szempontok játszották a főszerepet: a Mamut a Filmszemle rendezésében résztvevő Budapest Film tulajdona, míg a Millenniumi Központot állami támogatás keretében bocsátják a szemle rendelkezésére. Összességében a rendezvény befogadóképessége csaknem másfélszeres lesz a tavalyinak.

És ami változatlan

Bagossy Levente készítette eredeti plakátok
Hiányzott róla a 'Millenium'
A helyszínváltozás mellett öröklődnek a szemle körül dúló financiális viharok is. Nehézséget okozott az előkészítés során, hogy az eddigi támogatók közül az ORTT még csak válaszadásra sem méltatta a Szemletanács levelét, és az állam támogatása is sokáig kétségesnek tűnt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma végül is 50 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, valamint az Országimázs Központ is részt vállal a szemle lebonyolításában. Az illetékesek - azon túl, hogy egyelőre még nincs aláírt szerződés a Szemletanáccsal - egyebet nem árultak el a kormányzati támogatás mértékéről és formájáról. Az mindenesetre tudható, hogy a sebtében kifundált új „milleniumi”arculat kialakításában a Happy End Kft. kulcsszerepet játszott. Informátorunk szerint a cég csak a legutolsó hetekben bukkant fel a Szemle körül – a hirtelen jött támogatás miatt rengeteg kinyomott plakát vált fölöslegessé.

Egy fokkal megnyugtatóbban alakult a helyzet a Filmszemlén szereplő filmek finanszírozásával. Csaknem az összes mű létrejöttét segítette anyagilag a Magyar Mozgókép Közalapítvány, de jelentékeny segítséget nyújtottak a magán televíziók is a filmek elkészítéséhez.

A szemle műsorával kapcsolatban megtudtuk, hogy az Átrium Moziban a játékfilmek ősbemutatóira, a Mamut Budai Moziközpontban pedig sajtóvetítésekre, valamint a dokumentum- és kisjátékfilmek bemutatóira kerül sor. A Millenniumi Rendezvényközpont ad otthont a hivatalos eseményeknek és a szakmai vitáknak, míg a Kultiplex Kinizsi utcai épületében a döntőből kimaradó filmek tekinthetők meg. A vetítések nyilvánosak, bár a nagyközönségnek csak korlátozott számban lesz alkalma helyet találni.

hirdetés