filmszemle

A kulturális kormányzatnak megoldást kell találnia

Interjú Sós Mária filmrendezővel, a Szemletanács tagjával

2001. 02. 01., 19:23 | Frissítve: 2001. február 05., hétfő 13:00

Jancsó Miklós és Bacsó Péter után Sós Mária filmrendezőt kérdeztük meg a kormányzat és a filmszakma viszonyáról. A Szemletanács tagja többek között a kétmilliáros Bánk bán-operafilmről és a Filmközpont szuperlektori szerepéről beszél.

- A Szemletanács 2000. december 17-én kapott értesítést arról, hogy az állam 25 millió forinttal támogatni kívánja a 32. Magyar Filmszemlét, három nappal később pedig megjelent Várhegyi Attila emlékezetes cikke a Magyar Nemzetben. Van összefüggés a két dátum között?

- A két dolog véletlenül esett egybe. Abban ugyanakkor nagy a kulturális kormányzat felelőssége, hogy a szakmailag nagyszerűen előkészített filmtörvényt nem tárgyalták meg a kétéves költségvetés elfogadása előtt, amelynek ugye a pénzelosztáshoz köze van. Az elfogadott költségvetésben nem lehet rámutatni, hogy itt és itt van az a hárommilliárd forint, amit a kormány játékfilmekre most megígért. Van egyszer négyszáz millió a Mozgókép Közalapítványnak, és egy hatszáz millió forintos összeg. A maradékot feltehetőleg a milleniumi pénzek teszik ki: a Széchenyi-filmre fordítandó egy milliárd, és állítólag Káel Csaba rendezésében készülne egy Bánk bán-operafilm, kettő milliárd forintért. Az utóbbival kapcsolatban egyébként az is aggályos, hogy pont erre van-e szüksége akár a magyar filmművészetnek, akár a közönségnek különösen ennyi pénzért, miközben egy átlag magyar játékfilm költségvetése 150-200 millió forint.

- Mi a véleménye a tervezett Filmközpontról?

- Az alapító okirat ismeretében véleményem szerint a legnagyobb problémát a tervezett részvénytársasági forma jelenti. Egy alapvetően nonprofit szervezet nem működhet profitorientált keretek között. A társaság tevékenységi körében szerepelne film- és videógyártás, illetve terjesztés is. Miután ők tőkeerős pozícióban lesznek, veszélybe kerül az összes többi forgalmazó és gyártó cég.

- És mi a helyzet a támogatási rendszerrel?

- A Filmközpont a kiválasztott film tervezett költségvetésének legfeljebb ötven százalékát adhatja majd támogatásként. Miközben összevonják azokat a pénzalapokat, amiket egyáltalán filmre lehet fordítani, nem igazán tudom, hogy honnan lehet a másik ötvenet megszerezni. Ugyanakkor a Filmközpont két játékfilm elkészítését pályázat nélkül is támogathatja, ami nem túl demokratikus megközelítése a dolgoknak.

- Helyesnek tartja azt az elképzelést, hogy a támogatásokról egy, a miniszter által kinevezett három fős grémium fog dönteni?

- A Filmközpont szuperlektori szerepet játszó főigazgatói funkciója mindenképpen visszaállamosítás jellegű elképzelés. Ugyanakkor lehetetlennek tartom, hogy szakmai egyeztetés nélkül nevezzenek ki kurátorokat.

- Milyen várakozásokkal tekint a kezdődő filmszemlére?

- A 32. Filmszemle szakmailag sikeres lesz, és bízom abban, hogy a csaknem 150 külföldi vendég hírét viszi a magyar filmnek. Ebben a helyzetben nem engedheti meg magának a kulturális kormányzat, hogy ne keressen megoldást a problémákra.

hirdetés