35. Magyar Filmszemle

Janisch Attila nyert a Filmszemlén

2004. 02. 03., 16:53 | Frissítve: 2004. február 03., kedd 22:14

Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentum alkotások közül Papp Gábor Zsigmond A birodalom iskolája című munkáját találta fődíjra érdemesnek a zsűri.

Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentum alkotások közül Papp Gábor Zsigmond A birodalom iskolája című munkáját találta fődíjra érdemesnek a zsűri - közölték a keddi eredményhirdetésen, Budapesten.

Az idei mustra nagyjátékfilmjeit szemléző grémium a rendezői díjat - megosztva - Böszörményi Zsuzsának (Mélyen őrzött titkok) és Fliegauf Benedeknek (Dealer) ítélte oda.

A legjobb elsőfilmes rendezésnek járó Simó Sándor-díjat Antal Nimród kapta a Kontroll című filmért.

Elsőfilmesek és forgatókönyvírók

Az elsőfilmes rendező Simó Sándor-díját a zsűri a Kontroll című film rendezőjének, Antal Nimródnak ítélte a szinészvezetésért és látványvilágárt. A rendezői látvány-díjat a József és testvérei című film rendezője, Jeles András kapta.

A zsűri különdíjat ítélt a Tamara című filmért. A díjat Hajdu Szabolcs, Szaladják István és Esztán Mónika vehetik át.

Az operatőri díjat megosztva kapta Medvigy Gábor, a Másnap című film szuggesztív képi megoldásaiért és Pados Gyula, a Kontroll című film fényképezéséért, a filmbeli stiláris egység megteremtéséért.

A legjobb forgatókönyv díját a Dealer című film írója, Fliegauf Benedek veheti át a zsűritől a valószerű és abszurd élethelyzetek drámai erejű dialógusokká formálásáért. Produceri fődíjat Durst György kapott.

Szereplői díjak

A legjobb női főszereplő díját Bagaméri Eszter veheti át a Mélyen őrzött titkok című filmben nyújtott teljesítményéért. A legjobb férfi főszereplő díját Gáspár Tibor nyerte el, a Másnap című filmben nyújtott alakításáért.

A zsűri a legjobb női epizódszereplő díját a Másnap és a Rózsadomb című filmben nyújtott alakításokért Lázár Katinak ítélte. A legjobb férfi epizódszereplő ebben az évben a zsűri ítélete szerint Nagy Ervin, a Mélyen őrzött titkok és a Szezon című filmekben nyújtott alakításokért.

Arany Mikrofon díjat kapott a Dealer című film kiemelkedő hangmérnöki munkájáért Zányi Tamás.

Aranyolló díjban részesült Incze Ágnes a Getno című film kiemelkedő vágói munkájáért. A díj a HSE-Magyar Film- és Videovágók Egyesülete felajánlása.

A zsűri különdíjat ad a MIX című film vágásáért Steven Lovynek.

Különdíjak

A 35. Filmszemle jelenlévő külföldi vendégeinek Gene Moskowitz - díját Antal Nimród nyerte Kontroll című filmjéért.

Az ORTT díját a tavalyi filmszemlétől az idei filmszemléig terjedő időszak leglátogatottabb magyar filmjéért, a Kontroll című film producere, Hutlassa Tamás, rendezője, Antal Nimród és operatőre, Pados Gyula vettek át díjat.

A Mozisok Országos Szövetsége díját szintén Antal Nimród rendező és Hutlassa Tamás producer kapták a Kontroll című filmjükért.

A szemle.film.hu (a Szemle hivatalos honlapja) közönségdíját az internetes közönségszavazás alapján Török Ferenc rendező kapta Szezon című filmjéért.

A Café Reklám Kft. legjobb magyar filmplakát díját a plakát zsűri a Jött egy busz című film plakátjának itélte. Grafikus: Lőrincz Attila. Ugyancsak ebben a kategóriában a közönség díját a Rengeteg című film plakátjáért Kibicher Zoltán nyerte el.

A kísérleti- kisjátékfilm kategória díjai

A legjobb kisjátékfilm díját Lakatos Róbert vehette át, Ördögtérgye című filmjéért. A legjobb kísérleti film díját Mundruczó Kornél: Kis apokrif No.1 című filmjének ítélte a zsűri, az egyéniség keresés játékos- filozófikus megfogalmazásáért.

A zsűri különdíját kapta Császi Ádám és Tóth Zoltán Gábor: 1 hét című filmjükért, annak jól tagolt, pontos történet meséléséért.

A zsűri különdíját kapta Ujj Mészáros Károly: A ház című film rendezője, egy epizódikus történet erős atmoszférájú, lírai elmeséléséért.

A dokumentumfilm kategória díjai

A dokumentumfilm kategória fődíját a XX. Század drámai történelmének sokoldalú, érzékeny és tehetséges ábrázolásáért a zsűri A birodalom iskolája című filmnek ítélte, amelynek rendezője Papp Gábor Zsigmond.

A portré kategóriába nevezett filmek közül a zsűri az R.B. Kapitány című filmnek ítélt díjat, amely túllépve egy legendás személyiség megrajzolásán, a kor társadalmát is izgalmasan tárta fel. Rendező: Kisfaludy András.

A kísérleti dokumentumfilm kategória díját a zsűri a kép és zene bravúrosra sikerült szimbiózisáért a Gubera című filmnek itélte. A rendező: Oláh Lehel.

A filmszociográfia kategóriába nevezett filmek közül a zsűri az Örökség, egy halász története című filmet díjazta, amely cselekményes módon ábrázolja a létfeltételeiért sziszifuszi küzdelmet vívó kisembert, aki megnemesült Nagy Emberré válik. Rendező: Hegedűs Péter.

A Duna Televízió által felajánlott különdíjat - adásidő biztosítását - a halál közelében lévő ember és környezetének tárgyilagos, ugyanakkor erőteljes stílusú bemutatásáért a zsűri a Teri nagyi című filmnek ítélte. Rendező: Sós Ágnes.

A zsűri különdíjat ítélt egy rendhagyó, de napjainkra mégis nagyon jellemző személyiség irónikus ábrázolásáért a Remete remeke című filmnek, amelyet Szirmai Márton rendezett.

A zsűri különdíjat ítélt eredeti témaválasztásáért és egy korjelenség hiteles bemutatásáért a TV és én című filmnek. Rendező: Papp Bojána.

Operatőri díjak

Operatőri díjat nyert el Az Aranykalyiba - egy év Karácsony Emilkével a gyimesi Hidegségben című film érzékeny megkomponálásáért Bálint Arthur.

Operatőri díjat nyert el A birodalom iskolája című film tudatos kompozícióiért, valamint a Gubera című film eredeti látásmódjáért Doboczi Balázs.

A Schiffer Pál díjat a zsűri a mai országhatárokon túl magyarnak született és nálunk otthont kereső emberek kálváriájának érzelemgazdag bemutatásáért a Valahol otthon lenni című filmnek ítélte. Rendező: Almási Tamás.

Esélyegyenlőségi díjat kapott a zsűri ítélete szerint a testi fogyatékkal bírókért folytatott küzdelmes munka legösszetettebb módon történő bemutatásáért az Életke című film. Rendező: Felvidéki Judit.

Az ismeretterjesztő kategóriába nevezett filmek közül a zsűri - a filmes- művészi eszközök imponálóan magabiztos kezeléséért díjat ítélt a Gresham című filmnek. Rendező: Szederkényi Júlia.

A 35. Magyar Filmszemle az esti díjátadást követően Jancsó Miklós A mohácsi vész című alkotásának vetítésével zárul.

hirdetés