35. Magyar Filmszemle

Filmes szupercsapat Tarr Béla vezetésével

2004. 02. 01., 14:38 | Frissítve: 2004. február 02., hétfő 01:10

A híres rendező maga köré gyűjtötte a hazai filmesek legjobbjait. Nemzetközi sztárokat felvonultató filmjének sorsa még bizonytalan.

Tarr Béla mégis megrendezi a Londoni férfi című filmjét, de nem biztos, derült ki a TT Filmműhely pénteki sajtótájékoztatóján. Mint ismeretes, a nemzetközi elismertségnek örvendő filmes a múlt év végén közleményben jelentette be, hogy a késések miatt eláll a másfélmilliárd forint költségvetésű produkció befejezésétől. Később a producer lapunknak örömmel számolt be arról, hogy a nehézségek elhárultak, de ezt a nyilatkozatot a rendező később cáfolta.

Tarr a sajtó képviselőinek most elmondta, hogy a munka előrehaladott állapotban van. Kiválasztották a szereplőket, így tudható, hogy a filmben játszani fog Tilda Swinton, a többek közt az Orlando című filmből ismert színésznő. A Londoni férfit Wim Wenders filmjeinek operatőre, Roby Müller fotografálja majd.

A forgatás jövő ősszel kezdődik, abban az esetben, ha a jelenlegi felállásban semmi nem változik, hangsúlyozta Tarr. A rendező "nem szerette volna", ha a sajtó az ügyről kérdezné, így az Indexnek sem árulta el, a produkció mely pontján vannak bizonytalanságok. "Több kérdőjel van, több szerződés még hiányzik", jegyezte meg enigmatikusan.

Szupermen, pókember és kőember összefog

A filmes szívesebben beszélt a most bemutatkozó TT Filmműhelyről, amelyet "a Londoni férfi legyártására hoztak létre", de Tarr később meghívott olyan alkotókat is, akikért "személyesen is felelősséget vállal". Mint elmondta, a meghívás egyetlen dologtól, az eddigi munkáik minőségétől függött.

A 2003 nyarán alakult alkotói közösségbe a szakma legismertebb alkotói kerültek be: Gothár Péter, Hajdu Szabolcs, Maár Gyula, Makk Károly, Mundruczó Kornél, Szaladják István és Tarr Béla. A hazai filmesek teljes generációját felölelő műhely egyik vezetője Téni Gábor producer, a dramaturgiai tanácsba pedig Horváth György, a Titanic fesztivál igazgatója kapott meghívást.

A műhely céljáról szólva az alkotói közösségek gyümölcsöző hatását emelték ki. A filmműhely célja egy olyan filmkészítő kör létrehozása, amely ötleteket ad tagjainak, ahol az alkotók beszélgethetnek egymással, ami különösen fontos egy, a filmtörvénynek köszönhetően ígéretes időszakban.

"A tagok nem vesztésre szerveződő alkatok", mondta Tarr, a lényeg, hogy jó filmeket csináljanak. A kérdésre, hogy foglalkoznak-e dokumentumfilmekkel is, a rendező kifejtette: "Nem értek a dokumentumfilmhez, így ha a Szabolcs dokumentumfilmes ötlettel jönne, azt mondanám: Papa, menj máshová".

Prostitúció, papok, pillangó effektus

A rendezők legtöbbje már elkezdte a munkát a műhely keretei közt. A fent említett Hajdu Szabolcs Mona című filmje előkészítési munkáinál tart. A film az idei szemlén bemutatott Tamarához hasonlóan Erdélyben játszódik, de annál kevésbé stilizált alkotás lesz. A dokumentarista elemekkel dúsított, realista film egy Magyarországon szerencsét próbáló, prostitúcióba csúszó vendégmunkás történetét dolgozza fel.

A filmes generáció túlsó végét reprezentáló Maár Gyula egy világháború utáni katolikus kolostorban játszódó filmen dolgozik. A rendező csapongó beszámolója szerint a történetben szerepet kap egy megszállott rendfőnök, egy kocsmárossá váló, egy inkvizítor lelkületű és egy, a szocializmus megkeresztelésén dolgozó pap. A fekete-fehér "vállaltan esztétizáló" munka stílusát május elsejei dokumentumfelvételek robbantják fel a végén, számolt be az idős rendező.

Mundruczó Kornél Aki vértelen bűnről álmodik címmel forgat egy magát bűnbe vető dosztojevszkiji hősről. Szaladják István a hippi érában pillangó effektusként elhíresült, tetteink a világ másik végén is hatást váltanak ki elmélete köré szervezi Tükör című munkáját. Makk Károly, akit műhelytársai előzetesen lesenioroztak, A Végrendelet című filmjén dolgozik.

Vízió

A rendezvény végén levetítették azt az ötperces filmet, amely a "Visions of Europe" című nemzetközi filmösszeállítás magyar részeként készült, Prológus címmel, Tarr Béla rendezésében. A 25 részből álló filmet a dán Zentropa és a német ZDF Arte megrendelésére az Európai Uniós csatlakozás alkalmából készítette a tagországok egy-egy rendezője. A teljes, 75 perces filmet május elsején, a csatlakozás napján tűzi műsorra minden európai uniós ország televíziója. A Prológus operatőre Robby Müller, zeneszerzője Víg Mihály volt.

A T.T.Filmműhely a Duna tévével folytat tárgyalásokat a sugárzásról.

hirdetés