Magyar filmek is esélyesek az Európai Filmdíjra

MTI
2002.09.20. 11:27
Két magyar játékfilm szerepel az Európai Filmakadémia ez évi elismerésére jelölt 37 alkotás között: Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett és Kamondi Zoltán Kísértések című filmjét szemlézi majd a zsűri.

Az Európai Film 2002 december 7-i, Rómában tartandó díjkiosztó gáláján számos más elismerés mellett átadják a legjobb rövidfilmnek járó díjat is. E kategóriában ugyancsak van magyar induló: Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című animációs alkotása szerepel a lehetséges díjazottak között. Péterffy Zsófia filmje a közelmúltban befejeződött 59. Velencei Filmfesztiválon nyert kategóriájában.

Az Európai Filmakadémia igazgatótanácsa 300 ajánlott alkotás közül választotta ki a rangos díjakért induló 37 filmet. A jelölt filmekre az akadémia 1400 tagja adta le voksát, a végső megmérettetésen részt vevő filmek listáját november elején hozza nyilvánosságra az akadémia - teszik hozzá. A magyar játékfilmesek olyan neves alkotókkal indulnak a versenyben, mint például Francois Ozon, Mike Leigh, Pedro Almodovar, Tom Tykwer, Jean-Pierre és Luc Dardenne, Marco Bellochio, Alekszander Sokurov, Goran Markovics, Ken Loach, Roman Polanski.