Miklós
-7 °C
2 °C

Magyar filmek is esélyesek az Európai Filmdíjra

MTI
2002.09.20. 11:27
Két magyar játékfilm szerepel az Európai Filmakadémia ez évi elismerésére jelölt 37 alkotás között: Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett és Kamondi Zoltán Kísértések című filmjét szemlézi majd a zsűri.

Az Európai Film 2002 december 7-i, Rómában tartandó díjkiosztó gáláján számos más elismerés mellett átadják a legjobb rövidfilmnek járó díjat is. E kategóriában ugyancsak van magyar induló: Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című animációs alkotása szerepel a lehetséges díjazottak között. Péterffy Zsófia filmje a közelmúltban befejeződött 59. Velencei Filmfesztiválon nyert kategóriájában.

Az Európai Filmakadémia igazgatótanácsa 300 ajánlott alkotás közül választotta ki a rangos díjakért induló 37 filmet. A jelölt filmekre az akadémia 1400 tagja adta le voksát, a végső megmérettetésen részt vevő filmek listáját november elején hozza nyilvánosságra az akadémia - teszik hozzá. A magyar játékfilmesek olyan neves alkotókkal indulnak a versenyben, mint például Francois Ozon, Mike Leigh, Pedro Almodovar, Tom Tykwer, Jean-Pierre és Luc Dardenne, Marco Bellochio, Alekszander Sokurov, Goran Markovics, Ken Loach, Roman Polanski.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.