Magyar filmes sikerek a világ különböző pontjain

MTI
2002.10.04. 11:49
Bronz Kamera 300 díjat nyert Kamondi Zoltán Kísértések című munkája a macedóniai Manaki Brothers Filmfesztiválon. Sopsits Árpád Torzók című alkotása pedig négy kategóriában is a legjobbnak bizonyult egy kanadai filmfesztiválon.

A Kísértések - amely az idei Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezésnek járó díjat -, a Berlini Filmfesztiválon a versenykategóriában szerepelt, és bemutatták már Scatlle-ben, Sanghai-ban, Moszkvában, Karlovy Vary-ban és Montrealban is. A film Várnában különdíjat nyert "kiváló filmnyelvi értékeiért", Phenjanban pedig a legjobb operatőri munkáért járó elismerésben részesült.

Kamondi Zoltán rendezését az Európai Film Akadémia jelölte a legjobb európai filmnek járó díjra, amelyet decemberben, Rómában ítélnek oda.

Sopsits Árpád filmje, a Torzók a kanadai Rimouskiban szeptember 22-én befejeződött Carroussel Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon CIFEJ trófeát szerzett, továbbá a legjobb játékfilmet, és forgatókönyvet elismerő díjat is elnyerte. Torzók főszereplője, Mészáros Tamás a legjobb alakításnak járó díjat kapta meg a fesztiválon.