Digitalizálják a tibeti kultúrát

2002.10.04. 12:46
A New York-i Tibeti Buddhista Információs Központ munkatársai a gazdag buddhista-színezetű tibeti irodalom általuk gondozott mintegy 12 000 példányból álló könyvállományát igyekeznek digitalizálni - írja az ITTK Infinit hírlevele. Céljuk, hogy megmentsék a pusztulástól a könyvek romló állaga miatt veszélybe került értékes, történelmi jelentőségű irodalmi gyűjteményt.

A könyvek beszkennelt oldalai CD-ROM-ra, majd végül a világhálóra kerülnek, ahol bárki számára hozzáférhetővé válnak. A szervezet nem számol fel díjat majdani szolgáltatásaiért, hanem magánadományokból igyekszik megvalósítani a projektet.

A könyvek jórésze azoktól a menekültektől származik, akik Kína 1950-es tibeti inváziója elől a Himalája hegycsúcsain át hagyták el az országot, magukkal együtt az értékes műveket is kimenekítve. A gyűjteményben a buddhista filozófia művei mellett matematikával és alkímiával foglalkozó alkotásokat is találunk. Mivel Tibetben nem létezett könyvnyomtatás, a könyvek kézírással, vagy fa nyomtatóformák segítségével születtek.