Európai e-kiadói hálózat

2002.10.04. 13:01
Digitális tudományoskönyv-kiadási program indult az Európai Bizottság Információs Társadalom főcsoportjának 1,4 millió eurós támogatásával - adta hírül az ITTK Infinit hírlevele. A FIGARO névre keresztelt projekt célja, hogy egy olyan európai internetes intézményt hozzon létre, amely képes ellátni az e-könyvkiadás feladatát a kontinens értelmiségi közösségei számára.

A projekt célja továbbá, hogy egy új üzleti modellt is teremtsen a tudományos könyvnyomtatás számára és előmozdítsa saját infrastruktúrája segítségével a nyilvánosság számára a hozzáférést, valamint a terjesztést is. A kezdeményezést később szeretnék továbbfejleszteni, hogy minél jobban elterjedjen a digitális e-könyvkiadás területén. A projektben résztvevői technikai infrastrukturális támogatást és egy hálózati szervezeti stratégiát kapnak majd.

A technikai kivitelezés javítása érdekében a FIGARO együtt alkalmazza az XML standard dokumentációkezelő modellt egy www alapú keresővel, amelyek segítségével a rendszer megfelel a tartalomkezelői és nyomtatási követelményeknek egyaránt. A projektben különböző egyetemek is részt vesznek Hollandiából, Németországból, Svédországból, Olaszországból és Belgiumból, valamint könyvkiadók és a Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC) nevű szervezet.