Kertész Imre Párizsba látogat

MTI
2002.11.15. 12:19
Irodalmi Nobel-díja alkalmából párizsi látogatásra hívta meg Kertész Imrét műveinek franciaországi kiadója. Az arles-i Actes Sud könyvkiadó információi szerint a magyar írót november 28-29-én fogadják a francia fővárosban.

Az Actes Sud 1995 és 2001 között Kertész négy művét - Kaddis a meg nem született gyermekért, Sorstalanság, Valaki más és A kudarc - adta közre franciául. A legrangosabb nemzetközi irodalmi elismerés odaítélése után röviddel az arles-i kiadó mind a négy művet 10-10 ezer példányban újranyomtatta és piacra dobta. Mostanáig összesen mintegy 80 ezer példányban keltek el Kertész alkotásai.

A kiadó átfogó kampányt indított a magyar író munkásságának népszerűsítése végett. Az egész fővárost behálózó párizsi metróban egy hete négyszáz darab 3x4 méteres óriásplakátot ragasztottak ki a peronokon. Hamarosan a legnagyobb könyvesboltokban is megjelennek - kisebb méretben - a magyar Nobel-díjas megismertetését szolgáló reklámanyagok. Az Actes Sud tervbe vette Kertész további műveinek lefordítását és közreadását.