Felújítják a soproni időjárásjelzőt

MTI
2002.11.20. 10:10
Felújítják az időjárásjelző pavilont, Sopron egyik városképi értékét; a helyi kereskedelmi és iparkamara kezdeményezése a lokálpatrióták támogatásával találkozott.

Kocsi János, a kamara titkára elmondta: a városszépítő egyesület 1911-ben állíttatta a kovácsoltvas díszítésű pavilont a Deák téren. A kor stílusát reprezentáló létesítményt a belváros jellegzetes köztéri alkotásaként tartották számon a soproniak és a várost felkereső vendégek évtizedeken keresztül. A kőtalapzaton álló pavilon azonban pusztulásnak indult, a benne lévő műszernek nyoma veszett.

A kamara most pótolja a hiányt, vásárolt egy német gyártmányú műszert, amely mutatja a pontos időt, a hőmérsékletet és a légnyomást. Az időjelző állomás renoválására az önkormányzat cégei, továbbá vállalkozók fogtak össze: kijavítják a kicsorbult, megsérült kovácsoltvas díszítést, újrafestik a házikót, s pótolják a tetején forgó szélirányjelzőt. A rekonstrukció mintegy 600-700 ezer forintba kerül.

A kamarai titkár elmondta, reményeik szerint sikerül feleleveníteni azt a tradíciót, hogy Sopronba látogató turistacsoportok onnan induljanak városnéző sétájukra.