Olasz tévés szankciók az ifjúság védelmében

MTI
2002.11.21. 16:22
Maurizio Gasparri olasz kommunikációs miniszter súlyos szankciókkal fenyegette meg azokat a televízióadókat, amelyek nem tartják be a gyermekek védelmére született törvényes előírásokat.

A miniszteri nyilatkozat a gyermekek jogainak világnapján született, s az nagy visszhangot keltett csütörtökön az olasz politikai körökben. Gasparri emlékeztetett arra: nincs szükség külön törvényre, hiszen a televíziós csatornák számára most is érvényben van a gyermekek védelmét szolgáló szabályrendszer, amit viszont nem tartanak be az érintettek.

Eddig még nem foganatosítottak semmiféle szankciót a normákat megsértőkkel szemben. Mostantól azonban komoly megrovásokra van kilátás, a hatóságok a cenzúra eszközével is élhetnek, pénzbírságot vethetnek ki, akár be is tilthatnak műsorokat.

A statisztikai adatok szerint az olasz ifjúság egészséges fejlődését veszélyeztetik a tévében látható erőszakos jelenetek vagy az alacsony színvonalú műsorok. Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerint a 3 és 15 év közötti korosztály évente összesen 15 ezer órát ül a televízió képernyője előtt, míg az iskolapadban 11 ezer órát töltenek. Egy kimutatásból kiderül, hogy egy olasz gyermek tizennégy éves koráig több mint 18 ezer virtuális gyilkosságnak lesz a szemtanúja.

Az olasz állami televízió (RAI) második csatornája a gyermekekre való tekintettel az utolsó pillanatban levette szerda estére tervezett műsoráról Pedro Almodóvar Mindent anyámról című filmjét. A jobbközép kormánykoalíció politikusai üdvözölték a lépést, a balközép ellenzék soraiból azonban többen "bigottnak" minősítették a csatorna vezetésének döntését, veszélytelennek minősítve a művet.