Homoszexuális emlékművet találtak Róma közelében

MTI
2002.11.25. 11:50
Hadrianus római császár férfiszeretőjének, Antinóosznak emelt szentélyt találtak olasz régészek Rómától 30 kilométerre keletre, a mai Tivoliban lévő egykori császáripalotában. Az egyiptomi stílusú templom felfedezése az utóbbi évek egyik legjelentősebb régészeti eseménye a térségben és újabb adalékokkal szolgál a történelem egyik leghíresebb homoszexuális szerelmi viszonyához - jelentette a Reuters és a dpa olasz műemlékvédelmi illetékesekre hivatkozva.

Olasz régészek szerint ez lehet az a régóta keresett emlékmű, amelyet a császár a hűséges szerető emlékének és isteni kultuszának szentelt, de a harminc méter átmérőjű, félkör alakú építmény akár Antinóosz sírhelyét is rejtheti.

Hadrianus császár 24 évesen a forma kedvéért ugyan házasságot kötött, 40 éves korában azonban halálosan beleszeretett egy bithüniai görög ifjúba, az akkor mindössze 14 éves Antinóoszba. A fiú 130-ban egy nílusi hajóúton tisztázatlan körülmények közt a folyóba veszett, ezért a császár halála után istenné nyilvánította őt, emlékére megalapította Antinopolisz várost, és szerte a birodalomban felállíttatta szobrát, amely Antinóoszt összemossa a legenda szerint a szintén a Nílusba veszett Ozirisz egyiptomi istenséggel.