A Panthéonban helyezik el Alexandre Dumas hamvait

MTI
2002.11.30. 18:54
Alexandre Dumas, a nagy francia író hamvai - négy testőr kíséretében - eddigi nyughelyükrol, az észak-franciaországi Villers-Cotteretsbol a párizsi Panthéon felé tartanak, ahol szombaton este, születésének bicentenáriumán ünnepélyesen elhelyezik őket a francia szellemi nagyságok tiszteletére emelt épületben.

Párizsban számos utcát lezártak, hogy utat biztosítsanak az író hamvait tartalmazó koporsónak, amely egy halottaskocsiban rendőri kísérettel haladt a Panthéon felé. A bársonnyal borított koporsón a három testőrnek - Dumas híres regényhőseinek - jelmondata olvasható: "Mindenki egyért, egy mindenkiért".

Az író szülőfalujából, Villers-Cotterets-bol pénteken vitték át a koporsót a Párizs környéki Monte Cristo kastélyba, az író egykori birtokára, ahol több százan vettek búcsút a hamvaktól. A világ egyik legolvasottabb szerzőjének számító írót 1872-ben bekövetkezett halála után szülőhelyén temették el. A település lakói a hamvakért cserébe új Dumas-szobrot kapnak.

A Pathéon épületét 1791-ben emelték, eredetileg a francia forradalom nagyjainak tiszteletére. Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Emil Zola, André Malraux és a francia nemzet számos más nagy személyisége után Alexandre Dumas a hetvenedik, aki kupolája alá kerül. Az írók közül hatodikként érdemelte ki ezt.