Konferencia Déry Tibor halálának 25. évfordulóján

MTI
2002.12.03. 09:38
Déry Tibor halálának 25. évfordulója alkalmából Mérlegen egy életmű címmel konferencia kezdődik Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, csütörtökön. A kétnapos tanácskozás szervezői az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Irodalomtörténeti Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A rendezvény védnöke Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Az irodalomtörténeti előadások többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy aktuálisak-e még az író társadalomjobbító szándékai, illetve joggal aggódott-e Déry a természetszennyeződés és a világ túlnépesedése miatt.

A program szerint a nyitó előadást Utóélet - változó világban címmel, Botka Ferenc tartja. Pomogáts Béla Déry és 1956 címmel foglalja össze elemzését. Széchenyi Ágnes 1945 jelentőségét boncolgatja Déry Tibor, Illyés Gyula és Márai Sándor életművében. A Déry-életművet elemző kétnapos tanácskozáshoz kapcsolódva csütörtökön Országutak üzenetei címmel kamara-kiállítás nyílik a múzeumban.