Pipacsok a Palatinuson - animációs művek

2002.12.10. 11:06
Révész L. László Ludwig múzeumban december 10-én megnyíló kiállításának műveit a római élmények ihlették, a Palatinus domb, az ott álló épületmaradványok a világ egyik leglátogatottabb műemlékei. A közhely szerint az antik Róma az európai kultúra bölcsője. De mára ebből a bölcsőből csak lecsupaszított, romos falak maradtak. Mit láthat, mit foghat fel egy turista, ha ezeket a romokat nézi?

A kiállítótérben hat képen keverednek az időbeli és térbeli síkok, ahogyan a világ is összetett, ráadásul végtelen számú nézőpontból szemlélhető. A videón a Palatinuson elkapott jeleneteket animáció köti össze, illetve bontja meg. A felirat Noam Chomsky híres mondatának parafrázisa, mellyel Chomsky azt bizonyította, hogy egy nyelvtanilag tökéletes mondat lehet teljesen értelmetlen.

művet Mennyire van tudatában annak, hogy ezen a helyen kezdődött Róma történelme? Egyáltalán: van-e még értelme a múlttal, a kultúrával foglalkozni vagy nézzük csak azt, amit látunk? Olyanok lennénk mi is, mint az ott növő pipacsok, amelyeknek a Palatinus talaja éppolyan, mint bármelyik mezőé?

A festő és animációs film szakot is végzett. Művészete a médiumok sokaságát sorakoztatja fel, természetes kifejezőeszköze a festészet, videó, film vagy a digitális technológa.

Megnyitó: december 10-én 18 órakor
Megnyitja Dr. Ordasi Zsuzsa, művészettörténész
Helyszín: Budavári Palota, Szt. György tér 2