Buddhista tiltakozás James Bond ellen

MTI
2002.12.18. 15:23
Dél-Korea legnagyobb buddhista szerzetesrendje tiltakozott a legújabb James Bond film miatt, mert az szerinte megszentségteleníti az ősi vallást és tovább szítja a Korea-közi konfliktust.

A Jogye rend kedden közleményben bírálta a Halj meg máskor című alkotást, amelynek egyik jelenetében James Bond egy buddhista templomban szeretkezik. Ez sértő a buddhista vallásra nézve, amely 2700 éven át megtisztította a kultúrát és az emberiség szellemét - hangoztatta a közlemény, amely szerint a film hamis színben tünteti fel Észak- és Dél-Korea javuló kapcsolatait és tovább szítja a Korea-közi konfliktust.

A bombasikert aratott és immár a huszadik James Bond filmnek számító Halj meg máskorban Észak-Korea déli szomszédjának lerohanását tervezi tömegpusztító fegyver bevetésével. A film elején a Pierce Brosnan által megszemélyesített 007-es ügynök észak-koreai fogságba kerül, ahol megkínozzák.

Dél-Koreában a buddhizmus a legnépszerűbb vallás, az ország 46 millió lakosa közül 12 millió tartozik e felekezethez. Észak-Korea már szintén elítélte a filmet, mondván, hogy az sérti a koreai nemzetet és jól példázza, hogy az Egyesült Államok a "gonosz birodalma".