Elhunyt Herb Ritts fotóművész

MTI
2002.12.27. 09:13
Ötven évesen, tüdőgyulladásban elhunyt Herb Ritts, az egyik legfelkapottabb amerikai divat- és társasági fotós. Az 1952-ben Los Angelesben született fotós egyebek közt meztelen sportolókról, köztük Boris Becker teniszcsillagról, valamint szupermodellekről, filmcsillagokról készült drámai hatású, többségében fekete-fehér fényképeivel keltett feltűnést az évek folyamán.

Fotóművészi pályája az 1970-es években indult az akkor még gyakorlatilag ismeretlen Richard Gere színészről készült képével. Azóta olyan nagy sztárok is a kamerája elé kerültek, mint Elizabeth Taylor, Jack Nicholson, Madonna, Mick Jagger vagy Cindy Crawford. Éppen halála előtt tíz nappal készített fotósorozatot Ben Affleck színészről a Vanity Fair magazin számára. A fotózáson kívül 1991-ben MTV-díjas zenei videókat is rendezett Chris Isaak és Janet Jackson számára.

Jelentősebb albumai közé tartozik a hírességekről, meleg párokról vagy az afrikai maszáj nőkről készült tanulmánysorozata. Az 1996-os atlantai olimpián pucér atlétákat kapott lencsevégre. Élettársa, Erik Hyman szűk körű családi gyászszertartást rendez a januári nyilvános búcsúztatás előtt - jelentette az AFP.