Vanessa Redgrave kitüntetése a csecsenföldi jogokért

MTI
2002.12.30. 18:42
A csecsenföldi békéért és emberi jogokért való küzdelméért tüntették ki Vanessa Redgrave-et hétfőn a Capri szigetén zajló filmfesztiválon. A Capri Hollywood rendezvényen kitüntetése alkalmából estélyt rendeztek Redgrave tisztelére, bemutatva több mint három évtizedes filmes pályafutását. Vanessa a festői szigeten korábbi élettársával, Franco Neróval jelent meg.

A "Díj a legendának" elnevezésű kitüntetést minden évben olyan nemzetközi sztár kapja meg, aki a kisebbségek és az emberi jogok iránti elkötelezett munkájával érdemli ki azt. Tavaly Faye Dunaway volt a díjazott.

Vanessa Redgrave, a híres Shakespeare-színész, Sir Michael Redgrave lánya, a 60-as években Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmjében tűnt fel. Olyan híres filmekben szerepelt, mint a Camelot, az Isadora, a Könnyűlovasság támogatása, vagy a Julia, amelyért Oscar-díjat kapott.

A színésznő politikai elkötelezettsége régóta közismert, harcolt a feministák között, a vietnami háború ellen, az utóbbi években pedig a csecsen tragédiára próbálta felhívni a figyelmet.