Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Országos Műszaki Múzeum: bizonytalan a költözés időpontja

MTI
2003.01.07. 11:55
Továbbra is bizonytalan, hogy mikor lesz állandó kiállítási helye az Országos Műszaki Múzeumnak (OMM). Erről Vámos Éva, az intézmény főigazgatója beszélt az MTI-nek.

Elmondta: a múzeum tevékenysége jelenlegi helyén, a XI. kerületi Kaposvár utcában, jórészt csak gyűjtésre és raktározásra korlátozódik, holott az intézmény egyik legfontosabb feladata az lenne, hogy az érdeklődők számára hozzáférhetővé tegye a mintegy 16 ezer kiállítási tárgyat és a közel 30 ezer könyvet és dokumentumot.

- Új épületre annál is inkább szüksége van az OMM-nek, mivel raktárai már két éve megteltek - tette hozzá.

Ismertetése szerint a raktározási nehézségek áthidalására az intézmény 2001 elejétől helyiséget bérel a múzeummal szemközti épületben.

A magánkézben lévő ingatlan időközben megvásárolhatóvá vált, ezért az OMM pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) múzeumi ügyekkel foglalkozó osztályára a mintegy 1400 négyzetméternyi helyiség megvásárlására.

- A raktározási problémák orvoslását célzó intézkedés azonban csak félmegoldás a műszaki múzeum folyamatosan bővülő gyűjteménye számára. A cél mindenképpen egy önálló épület lenne, ahol állandó tárlatok rendezésére is lehetőség nyílna a páratlan muzeális értéket képviselő tárgyakból, köztük Déri Miksa, Bláthy Ottó és Zippernowsky Károly világhírű találmányaiból - sorolta az intézmény főigazgatója.

Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott: az előző kormányzat által lekötött beruházások - köztük a Milleniumi Városközpont felépítése -, tetemes összeget vittek el a fejlesztési lehetőségekbol, ezért egyelőre nincs mód a muszaki múzeum azon terveinek finanszírozására, amely egy új épületbe való költözését célozza.

Koncz Erika szavai szerint a négyéves kormányzati ciklus alatt azonban sikerülhet az OMM problémáját megoldani, hogy az intézmény valóban közgyűjteményi szerepét ellátva tevékenykedhessen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!