Országos Műszaki Múzeum: bizonytalan a költözés időpontja

MTI
2003.01.07. 11:55
Továbbra is bizonytalan, hogy mikor lesz állandó kiállítási helye az Országos Műszaki Múzeumnak (OMM). Erről Vámos Éva, az intézmény főigazgatója beszélt az MTI-nek.

Elmondta: a múzeum tevékenysége jelenlegi helyén, a XI. kerületi Kaposvár utcában, jórészt csak gyűjtésre és raktározásra korlátozódik, holott az intézmény egyik legfontosabb feladata az lenne, hogy az érdeklődők számára hozzáférhetővé tegye a mintegy 16 ezer kiállítási tárgyat és a közel 30 ezer könyvet és dokumentumot.

- Új épületre annál is inkább szüksége van az OMM-nek, mivel raktárai már két éve megteltek - tette hozzá.

Ismertetése szerint a raktározási nehézségek áthidalására az intézmény 2001 elejétől helyiséget bérel a múzeummal szemközti épületben.

A magánkézben lévő ingatlan időközben megvásárolhatóvá vált, ezért az OMM pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) múzeumi ügyekkel foglalkozó osztályára a mintegy 1400 négyzetméternyi helyiség megvásárlására.

- A raktározási problémák orvoslását célzó intézkedés azonban csak félmegoldás a műszaki múzeum folyamatosan bővülő gyűjteménye számára. A cél mindenképpen egy önálló épület lenne, ahol állandó tárlatok rendezésére is lehetőség nyílna a páratlan muzeális értéket képviselő tárgyakból, köztük Déri Miksa, Bláthy Ottó és Zippernowsky Károly világhírű találmányaiból - sorolta az intézmény főigazgatója.

Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott: az előző kormányzat által lekötött beruházások - köztük a Milleniumi Városközpont felépítése -, tetemes összeget vittek el a fejlesztési lehetőségekbol, ezért egyelőre nincs mód a muszaki múzeum azon terveinek finanszírozására, amely egy új épületbe való költözését célozza.

Koncz Erika szavai szerint a négyéves kormányzati ciklus alatt azonban sikerülhet az OMM problémáját megoldani, hogy az intézmény valóban közgyűjteményi szerepét ellátva tevékenykedhessen.