Szabina
4 °C
12 °C

Újjáépítik a leégett "kis Versailles-t"

MTI
2003.01.07. 17:17
Nemzeti adakozásból kívánják helyreállítani a múlt heti tűzvészben leégett Lunéville-kastélyt, amelyet a versailles-i királyi palota mintájára emeltek a XVIII. század elején az észak-franciaországi Lotharingiában.

A Nancytól 35 kilométerre délre fekvő kastély kápolnájának tetőzete január 2-án kora este gyulladt ki. A heves szélben megfékezhetetlenül terjedő lángok alig hat óra alatt szinte teljesen elemésztették a kastély háromezer négyzetméteres jobboldali szárnyának teljes első emeleti szintjét és az épületet fedő födémet.

A Meurthe-et-Moselle megyei rendőrkapitányság kedden kiadott közleménye szerint a tüzet minden valószínűség szerint a kápolnában keletkezett rövidzárlat okozta, szándékosságra utaló nyomot nem találtak.

A szerencsétlenség helyszínére kivonult tűzoltók hősies erőfeszítései dacára hatalmas értékek semmisültek meg a lotharingiai kis Versailles-ban. A tűzben odaveszett a 82 ezer kötetes katonai könyvtár, a termekben őrzött többezres ólomkatona-gyüjtemény, kiégett a Trófeák terme és az a fényűző lakosztály, amelyben a száműzött lengyel király, Stanislas Leszczynski, XV. Lajos francia uralkodó feleségének apja lakott 1736-tól. A tűzoltóknak és a helybéli önkénteseknek sikerült viszont kimenteni a kastély híres fajanszgyűjteményének közel 80 százalékát.

Jean-Jacques Aillagon kulturális miniszter, aki maga is Lotharingia szülötte, állami segítséget ígért a palota helyreállításához, bár határozott összegről nem nyilatkozott. Kijelentette: "szóba sem jöhet, hogy egy ilyen jelentős történelmi és kulturális érték romokban heverjen".

A lunéville-i polgármester februártól hirdeti meg az országos gyűjtést az elpusztult kastély újjáépítésére.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!