Jogellenes az MMK működése?

MTI
2003.01.10. 17:48
A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pénteken benyújtotta a bíróságra az intézmény módosított alapító okiratát - ezzel egy időben az MMK egyik alapítója, a Magyar Filmművészek Szövetsége a bejegyzési eljárás sürgősségét kérte a Fővárosi Bíróságtól.

A Népszabadság szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felszólította az MMK-t: haladéktalanul függesszen fel mindennemű kifizetést az új kuratóriumi elnök és a határozatképes létszámú kuratórium jogerős bírósági bejegyzéséig. Az ÁSZ az intézmény működésével kapcsolatban ugyanis azt állapította meg, hogy az MMK kuratóriuma jogellenesen működött, mivel nincs bejegyezve.

Tóth Erzsébet a közalapítvény főtitkára elmondta: az MMK és az ÁSZ között már korábban is vita volt arról, hogy öt vagy hat taggal kell-e működnie a kuratóriumnak. Hozzátette: a szervezet "jóhiszeműen" - három éven át - öt taggal működőképesnek tartotta a kuratóriumot. Tóth Erzsébet közölte: a kormány december 20-án fogadott el határozatot a közalapítvány alapító okiratának módosításáról.

- Az MMK azért nem tudta korábban beadni bejegyezésre a dokumentumot, mert csak egy nappal ezelőtt, csütörtök délután kapta meg a kormány által aláírt okiratot, így azt csak pénteken nyújthatta be a bíróságra - ismertette.

A főtitkár megjegyezte: az MMK létrehozásában részt vevő 26 szakmai szervezet már júniusban aláírta a módosított alapító okiratot, az okirat emellett már fél éve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma előtt volt.

A közelgő Magyar Filmszemle megrendezésével kapcsolatban elmondta: az MMK és a minisztérium egyeztet arról, hogy az átmeneti időszakban - amíg a bíróság be nem jegyzi a módosított alapító okiratot - miként tudják megoldani a finanszírozást. Az MMK tavalyi döntése értelmében 35 millió forinttal támogatta volna az ez évi szemlét.