Francia évad Magyarországon

MTI
2003.01.27. 10:30
A Francia Köztársaság budapesti nagykövetsége "FranciArt" címmel kulturális évadot rendez Magyarországon a 2001-ben Franciaországban nagy sikert aratott "MagyArt" viszonzásaként.A francia évad csütörtökön kezdődik a budapesti Francia Intézet gálaestjével, majd novemberben a budavári Mátyás-templomban rendezendő francia-magyar orgonafesztivállal zárul.

A programsorozat keretében lesz opera és jazzkoncert, színi- és bábelőadás, kiállítás Monet festményekből André Kertész fényképeiből és francia díszruhákból A "FranciArt" azonban a szervezők ígérete szerint sokrétűbb lesz annál, amit a művészetre utaló elnevezés sugall: számos, a művészettől távolabb eső területet is felölelnek az évadra tervezett programok. A nagyszabású kulturális események sorából is kiemelkedőnek ígérkezik a francia balett háromszáz évének szentelt előadás a párizsi Opera szólótáncosainak részvételével.

A nyolc hónapon átívelő kulturális évad egy-egy eseményének megnyitására a francia kormány négy tagja (továbbá egy volt kormánytag és a köztársasági elnök felesége) utazik Budapestre. Elsőként - a csütörtöki megnyitóra - Noelle Lenoir, az Európai Unió ügyeiért felelős miniszter érkezik Magyarországra.