Heroinfestményekkel tiltakoznak a dán drogosok

MTI
2003.03.05. 10:19
AIDS-vírussal fertőzött vérrel, valamint heroinnal és kokainnal festett képekkel tiltakoztak Dániában a kábítószerfüggők a koppenhágai drogpolitika ellen. Az ötlet egy chilei származású művésztől, bizonyos Marco Evaristtitől származik, aki felszólította a dán főváros drogosait: állapotuk szörnyű bizonyítékaival ítéljék el azt a társadalmat, amely "hulladékként" kezeli őket.

Rövid idő alatt 44 festmény készült el arra a 12 órás megmozdulásra, amelyet a koppenhágai Maria Kirkepladson rendeztek. Hogy a hatóságok se kössenek bele az akcióba, a festékként használt keménydrogot rovarirtóval keverték, hogy így fogyaszthatatlanná tegyék. A 12 legjobb alkotást az egyik legnépszerűbb koppenhágai galériában, az Asbaekben állítják ki.

"Lehetőséget adok nekik, hogy visszanyerjék méltóságukat azzal, hogy festményeiket egy menő, a felső rétegek által látogatott helyen mutatom be" - mondta Evaristti az AFP-nek.

A 39 esztendős művésznek nem ez az első ilyen akciója. 2002. júniusában ő maga festett heroinnal harminc képet tiltakozásul a politikusoknak a drogproblémákkal szemben tanúsított lustasága és tehetetlensége ellen. Két évvel korábban pedig egy tárlaton kis piros halakat rakott bele egy turmixgépbe és a látogatókra bízta, hogy működésbe hozzák-e a gépeket, vagy sem.