Posztumusz kapott alternatív Kossuth-díjat Wass Albert

MTI
2003.03.07. 09:55
Wass Albert írónak ítélték az idén - posztumusz - az alternatív Kossuth-díjat. Az elismerést gondozó Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriuma a díjat március 14-én, műsorral egybekötött ünnepségen adja át az 1998-ban elhunyt művész képviselőjének.

Az alapítvány kuratóriumának tagja öt, állami Kossuth-díjjal kitüntetett művész: Gyurkovics Tibor író, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész, Schrammel Imre keramikus. Wass Albert erdélyi magyar író 1945-től 1952-ig Németországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban élt.

Számos kötet fűződik nevéhez, köztük a Virágteremtés, a Farkasverem, A titokzatos őzbak, A tizenhárom almafa, a Pásztortűz, az Elvásik a veres csillag, a Magyar örökségünk, a Szemtanúság.

Az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány elsőként, 1996-ban Hernádi Gyula írót, majd 1997-ben Bertha Bulcsu írót, újságírót, 1998-ban Mészöly Dezső írót, műfordítót tüntette ki alternatív Kossuth-díjjal. Azóta nem ítélték oda az elismerést.

A szervezet korábbi közlése szerint az alternatív díj összege egy forinttal több a hivatalos Kossuth-díjjal járó jutaloménál.