Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Kassák és a MADI - kiállítás Párizsban

2003.03.18. 09:42
Kassák és a MADI ma Magyarországon címmel kiállítás nyílik Kassák, valamint a művészetéből merítő MADI hazai csoportjának alkotásaiból a Párizsi Magyar Intézetben. Ezt követően az "Hommage ŕ Kassák" című, kortárs zenei koncerten vehetnek részt a résztvevők.

A MADI - Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció - csoportot Buenos Aires-ben 1946-ban alapította a ma Párizsban élő Carmelo Arden Quin. A nemzetközi csoport székhelye 1948-ban - a vezető kontinensváltásával párhuzamosan - került át a francia fővárosba. Léteznek MADI-csoportok a világ minden táján, magyar tagozatukat Dárdai Zsuzsa és Saxon-Szász János egy évtizede hozta létre.

A "geometrikus MADI festmény-objekt a sík és a tér között egyensúlyoz. A szabad formájú MADI mű a környezet része, a környezet a mű része. [...] A MADI tér-plasztika űrökkel építkezik, jellemzője a tagoltság és a mobilitás. [...] A MADI festmény-objekten és tér-plaszikában - túl azon, hogy minden elem kimozdul, és minden mindennel összefügg, megteremtődik a tiszta, élő geometria. "

A kiállításon ezúttal a Bányász Éva, Fajó János, Gall György, Haász István, Haraszty István, Herczegh László, Horváth László, Horváth Pál, Joláthy Attila, Kovács Tamás, Marafkó Bence, Somfai Rezső valamint Saxon-Szász János munkái adnak átfogó képet a MADI magyarországi csoportjának tevékenységéről.

A kiállítás részeként láthatók: Kassák Lajos képarchitektúrái és Carmelo Arden Quin formázott grafikái, a MADI csoport grafikai mappája, a magyarországi MADI Múzeum építészeti koncepciója a 3 H Építésziroda, Csillag Katalin, Gunther Zsolt és Pósa Viktor tervei alapján, valamint "MADI-módi", Horváth Anna divatterveiből.

A kiállítás ideje alatt A képarchitektúra mestere, Kassák Lajos /rendezte. Zsigmondi Boris/; MADI Univerzum. Carmelo Arden Quin portréja /rendezte: Dárdai Zsuzsa/; valamint Kassák /rendezte: B. Farkas Tamás/ című filmek lesznek láthatóak.

A rendezvény kurátora Dárdai Zsuzsa, a kiállítást Saxon-Szász János rendezte. A tárlat április 8-ig látogatható.

Megnyitó: március 18. 19-20 óráig
Koncert időpontja : kedd, március 18. 20 óra
Helyszín: Párizsi Magyar Intézet

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.