Amerika ellenes könyvek a sikerlisták élén

MTI
2003.03.28. 14:57
Ausztriában és Németországban az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az Irakkal és általában az iszlám világgal foglalkozó, valamint a Bush-kormányt bíráló könyvek iránt. Az osztrák könyvesboltokban nagy példányszámban fogy Eric Laurent A Bush-család háborúi, Marc Hertsgaard A csillagos-sávos lobogó árnyékában és Bob Woodward Bush hadban áll című kötete éppúgy, mint Con Coughlin Szaddám-életrajza, Scott Ritter Háború Irak ellen - amiről hallgat a Bush-kormány vagy Alexander Scholl-Latour Harc a terrorral - harc az iszlámmal című könyve.

Az abszolút sláger viszont az osztrák és a német piacon egyaránt Michael Moore amerikai író-filmrendező Stupid White Men (Ostoba fehérek) című, alig 200 oldalas kötete. E műben a szerző kíméletlen bírálatot mond az amerikai társadalom és politika fonákságairól. Az eladási számokat bizonyára még följebb tornázta Moore fulmináns kirohanása Bush ellen a vasárnap esti Oscar-díjkiosztó gálán.

Moore munkája hetek óta vezeti a Der Spiegel sikerlistáját. Mögötte előkelő helyen szerepel Scholl-Latour idézett műve éppúgy, mint Jürgen Todenhöfer egykori CDU-képviselő Ki ejt könnyet Abdulért és Tanayáért? A terror elleni keresztes hadjárat tévedései és Emmanuel Todd francia történész USA - egy világhatalom nekrológja című könyve. Az utóbbi pikantériája, hogy a ma 51 éves szerző 1976-ban egy másik munkájában megjósolta a Szovjetunió összeomlását is.