Jiddis filmek az Örökmozgóban

MTI
2003.04.02. 09:59
Az Eltűnt kultúra nyomán címmel - a varsói gettófelkelés 60. évfordulója alkalmából - lengyel-jiddis játék- és dokumentumfilmeket tűznek műsorra a csütörtökön kezdődő hatnapos vetítéssorozaton Budapesten, az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A sorozatot a Purimjátékok című filmmel kezdik, majd az 1938 végén készült Hontalanságot vetítik.
Helyet kapott a programban az Eskü, a Jidl, a hegedűs című zenés film, illetve a Levél anyámhoz, amely a XIX-XX. század fordulóján játszódik.

Az érdeklődők láthatják a lengyel-jiddis filmek közül a legsikeresebbnek bizonyult alkotást, az 1938-ban készült Dybukot. Rendezője, Michal Waszynski Moszkvában, Sztanyiszlavszkijnál tanult. A Dybuk a hasszid hagyomány, a kabbala világának elemeivel átszőtt szerelmi történet, amelyből aztán számos színpadi darab született az elmúlt évtizedekben.

A Lengyelországi zsidók című dokumentumfilm 1934 és 1945 közötti archív dokumentumokat tartalmaz.

Április 8-án vetítik A varsói gettó felkelésének krónikája Marek Edelman szemével című, 1993-ban forgatott dokumentumfilmet. Marek Edelman az 1943. április 19-én kirobbant gettólázadás egyik vezetője volt, azon kevés túlélők egyike, akinek a csatornán át sikerült néhány társával együtt kijutni a gettóból.