Kiosztották az amerikai Pulitzer-díjakat

MTI
2003.04.08. 15:04
Hétfőn kihirdették a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző sajtódíjakat, az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetéseit.

A 87. alkalommal kiosztott Pulitzer-díjak közül a közszolgálati újságírásban nyújtott teljesítményért járó elismerést a Boston Globe napilap nyerte el a római katolikus egyházban hosszú ideig eltussolt papi pedofíliáról szóló beszámolóiért. A méltatás szerint a közel félmillió példányban megjelenő lap újságírói és szerkesztői az igazság megismerésének szenvedélyétől hajtva bátor írásaikkal (több mint 900) áttörték a hallgatás falát, megszólaltatták a semmibe vett áldozatokat, felrázták a helyi, az országos és a nemzetközi közvéleményt, és változásokat indítottak el a római katolikus egyházban.

A The Washington Post napilap gárdája három Pulitzer-díjat nyert, egyet a külföldi riport kategóriában a mexikói büntetőjogi rendszer visszásságairól szóló beszámolóért, kettőt pedig a kommentár és művészeti kritika műfajában. A Los Angeles Times napilap ugyancsak három Pulitzer-díjat kapott: belföldi riportjaiért, színes írásaiért és feature (nem hírjellegű) fotográfiáiért. A többi napilap közül a The Wall Street Journal a nagy cégek könyvelési csalásairól szóló hírmagyarázataiért kapott díjat, a The New York Times pedig a szellemi fogyatékosokat ápoló otthonokban folyó visszaéléseket feltáró riportsorozatáért.

A regény műfajában a jelenleg Berlinben élő Jeffrey Eugenides kapott Pulitzer-díjat Middlesex című művéért. Az életrajzi kategóriában Robert A. Caro kapta meg az elismerést Lyndon B. Johnson volt amerikai elnökről írt sorozatának The Master of the Senate (A szenátus gazdája) című harmadik kötetéért. A drámai kategóriában a díjat Nilo Cruz, a Yale egyetem tanárának ítélték oda Anna in the Tropics (Anna a trópusokon) című művéért. A történészi kategóriában Rick Atkinson kapott Pulitzer-díjat An Army at Dawn: The War in North Africa, 1942-1943 (Hadsereg hajnalban: háború Észak-Afrikában 1942-1943) című könyvéért.

Az általános nonfiction - nem szépirodalom - kategóriában Samantha Power kapta meg a díjat A Problem From Hell: America and the Age of Genocide (Feladvány a pokolból: Amerika a népirtás korában) című könyvéért.

A költészet műfajában az észak-írországi születésű, 1987 óta az Egyesült Államokban élő Paul Muldoont Moy Sand and Gravel (A Moy homokja és kavicsa) című tavaly megjelent verseskötetéért tüntették ki.

A zeneszerzők közül John Adams On the Transmigration of Souls (A lélekvándorlásról) című műve kapott kitüntetést: a New York-i Filharmonikusok által tavaly bemutatott mű a 2001 szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások áldozatainak állít emléket.