A magyar zene története egyetlen CD-ROM-on

MTI
2003.04.17. 14:50
Legány Dezső zenetörténész A magyar zene krónikája - Zenei művelődésünk ezer éve dokumentumokban című, 1962-ben megjelent művének multimédiás változata nemsokára már a boltokban is kapható lesz. Az Erkel Ferenc-díjas zenetörténész egyebek mellett a Himnuszról és a Szózatról, illetve a magyarországi kamaramuzsikálás történetéről írt tanulmányokat, ő Liszt Ferenc és Erkel Ferenc legavatottabb kutatója.

Az 1962-ben írt, máig alapműnek számító könyv a középkortól a közelmúltig, mintegy ezer éven át követi nyomon a magyar zenei művelődés történetét. A kiadvány krónikarészleteken, régi leveleken, verseken, önéletrajzi írásokon, újságok híradásain, tudományos cikkeken keresztül vázolja fel a magyar zene krónikáját.

A most megjelent CD-ROM néhány grammnyira zsugorította a könyvet, s annyiban is többletet kínál a "csöndes" papírhoz képest, hogy megszólaltatja a zenét, amelyről olvasunk.

Szentpéteri József, az Enciklopédia Humana Egyesület elnöke arról szólt, hogy a több száz képpel illusztrált albumot 300 példányban jelentették meg. A CD-t elsősorban iskolákban terjesztik majd, és egyelőre csak 300 példányban adják ki.