Elvittek négy festményt a Czóbel Múzeumból

MTI
2003.04.24. 11:23
Ismeretlen tettesek betörtek a szentendrei Czóbel Múzeumba és elvittek négy festményt. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint az elkövetők az ablakrácsot lefeszítve jutottak be az épületbe csütörtök hajnalban.

A szakértők szerint 120 millió forint az eltulajdonított képek értéke, bár évtizedekkel ezelőtt még 180 ezer forintért vásárolhatták meg azokat. Simon László, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a tolvajok az Ülő fiú, Madame Daudet, Pihenő nő és Kalapos nő című festményeket vitték el. Az Ülő fiú című festménynek a legnagyobb az értéke, mintegy 40 millió forint.

Simon László elmondta, a riasztóberendezés több éves, minden bizonnyal már nem számít a legkorszerűbb biztonságtechnikai eszköznek.

Az igazgató nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy összesen mekkora lehet a szentendrei Czóbel-gyűjtemény értéke. Az MTI úgy tudja, a gyűjteményt érhette volna nagyobb veszteség is, hiszen az ellopott képeknél őriznek értékesebb Czóbel-alkotásokat is a múzeumban, de a tolvajok vélhetően nem értettek a műkincsekhez és az első útjukba kerülő műalkotásokat vitték magukkal.