Kertész és Márai a madridi könyvnapokon

MTI
2003.04.24. 12:34
Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Kudarc című regénye is megjelent spanyolul az idei madridi könyvnapra, amelynek keretében - a Círculo de Bellas Artes kulturális központ épületében - ezúttal is felolvassák a teljes Don Quijotét.

A madridi kulturális központban éppen José Jiménez Lozano kezdte meg a Don Quijote felolvasását, amit Mariano Rajoy miniszterelnök helyettes, majd Pilar del Castillo kulturális miniszter asszony folytatott. A felolvasás az előző évek tapasztalatai szerint két napig tart. Bevezető szavaiban José Jiménez Lozano így fogalmazott: "Aki nem olvas, annak tudnia kell, hogy mit veszít: azt, hogy más életeket is megélhet, és játékosan tekinthet az életre".

A könyvnapnak magyar szereplői is vannak: egyrészt most jelent meg spanyolul a Nobel-díjas Kertész Imre "A kudarc" című műve, másrészt a sikerlisták egyik szereplője Márai Sándor nemrég megjelent, a "Vendégjáték Bolzanóban" című kötete.

Szerdán adták át Cervantes szülővárosa, Alcalá de Henares egyetemén a Cervantes irodalmi díjat, amelyet idén José Jiménez Lozano író, költő, esszéíró és újságíró kapott. A Cervantes irodalmi díj átadása alkalmából rendezett ünnepségen felszólalt I. János Károly is, aki a spanyol nyelv ünnepének nevezte ezt a napot.