Magyar Oscar a Gundelben

magyar.film.hu
2003.05.09. 15:17
A Gundel Művészeti Díjat, a magyar Oscart hétfőn adták át ünnepélyes keretek között a Gundel étterem Erzsébet királyné báltermében.

A kitüntetéssel azokat a művészeket kívánták pártolni, akik "kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a magyar művészet fejlődéséhez". A rendezői munkájáért Mérei Anna és Katona Zsuzsa dokumentumfilmrendezők, az operatőri munkájáért Ragályi Elemér, a színművészi teljesítményéért Garas Dezső, és Udvaros Dorottya, az irodalmiért Szabó Magda, a könnyűzeneiért pedig Katona Klári vehette át a díjat, ami Hévizi Éva iparművész kisplasztikája.

A magyar Oscar jelöltjeinek listáját szaklmai zsűri és felkért újságírók állították össze, majd szűkítették kategóriánként három névre, végül titkos szavazással választották ki a díjazottakat. A zsűri tagjai: Wisinger István MÚOSZ-elnök, Dőry Virág, Horváth Csaba, Kerényi Mária, Korcsmáros Péter, Kozma Kálmán, Molnár Gabriella, Molnár Gál Péter, Nagy Gergely, Pomogáts Béla és Szilágyi Virgil.

Korábban Gundel-díjat kapott többek között Tarr Béla rendező, Garas Dániel operatőr, Darvas Iván, Törőcsik Mari és Oroszlán Szonja, Esterházy Péter, Görgey Gábor és Zorán.

A Gundel-díjat Pálmai Tamás a Magma XXI. Kft ügyvezetője és Láng György a Gundel Étterem tulajdonosa hozta létre 2001-ben.