Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Konrád György a diktatúrákkal szembeni fellépésről

MTI
2003.05.10. 23:29
Konrád György író szombaton helyeselte a demokratikus államok fellépését az "iszlám diktatúrákkal" szemben.

"Éppúgy, ahogy szembeszegültek a demokráciák a fasiszta és a kommunista diktatúrákkal, érdekükben áll az iszlám diktatúrákkal szembeni fellépés is, amennyiben az iszlám radikális mozgalmai az erő és a terrorista módszerek mellett döntenek" - mondta egy szombati berlini tanácskozáson a 70 éves író, aki hat év után megvált a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia elnöki posztjától. Utódját valószínűleg még a hét végén megválasztják.

Konrád személyében először állt külföldi a berlini intézmény élén, de utódja is valószínűleg a határokon túlról jön. Igaz, az illető német anyanyelvű: a poszt esélyeseként a 69 éves svájci Adolf Muschgot emlegetik.

Konrád György a Berlinben működő európai kulturális intézetek konferenciáján beszélt, ahol a kultúrpolitikai stratégiákról volt szó.

Idén februárban közösséget alapítottak berlini kulturális intézetek, amelynek szóvivője Masát András, az itteni Collegium Hungaricum vezetője. A közösségnek jelenleg 14 intézet a tagja.

Konrád György a konferencián felolvasott esszéjében egyebek között azt fejtegette, hogy Európa-ellenes a tolerancia bármely mozgalommal, vagy szervezettel szemben, amennyiben a mozgalom, vagy szervezet eszméinek terjesztése érdekében erőt alkalmaz. Antieurópai a filozófiai türelem emberek eszmékből levezetett gyilkolásával szemben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.