Brit fekete költők előadása a Merlinben

MTI
2003.05.21. 10:34
A British Council Kortárs brit fekete költők című sorozatában szerdán Dorothea Smartt barbadosi származású költőnő mutatkozik be Hajgyökerek című előadásával a Merlin Színházban.

A brit kulturális intézet tájékoztatása szerint az áprilisban elindított program célja a brit fekete költők által képviselt sajátos, az előadott költészetet multimédiás elemekkel ötvöző előadásmód megismertetése a magyar közönséggel.

A művészek előadott verseit zene, tánc, dia- és filmvetítés kíséri, a műsorban emellett nagy szerepet kap az improvizáció is. A művészek jellemző témája származásuk, gyökereik feltérképezése, verseik hétköznapi helyzeteket ötvöznek mitológiai elemekkel és erős szociális, társadalmi változást sürgető tartalommal rendelkeznek.

Dorothea Smartt kedvelt témái közé tartozik a barbadosi és a brit kultúra kapcsolatának vizsgálata. Sajátos nyelvi kettősséget magán viselő költészete sokszor foglalkozik a nők egyenjogúságának kérdésével.

A sorozat következő fellépője Adisa Jelani Andwela lesz, akit május 31-én és június 1-én láthat a közönség a Budapppest Poetry and Performance Picnic című eseményen, majd ezt követően októberben és decemberben rendezik meg a sorozat újabb előadásait.