Filozófia professzor a Mátrixban

MTI
2003.05.23. 11:50
A Mátrix-ban az a különleges, hogy elkápráztatja az akciójelenetek rajongóit és közben azoknak is kedvez, akik beszélgetni szeretnének a filmről, amit láttak: a Mátrix világának bonyolult filozófiájáért legalább annyian tisztelik az író-rendező Wachowski-testvéreket, mint az elképesztő kung-fu látványosságokért.

A rejtélyes alkotópáros nemrégiben ötöst is kapott filozófiából Amerika egyik legrangosabb egyeteme, a Princeton filozófia professzorától. Igaz, ő meg cserébe játszhat a filmben.

Cornel West professzor. aki West tanácsos szerepében két teljes mondathoz és egy nagyközelihez jutott az Újratöltve epizódban, nemrég elmesélte újságíróknak, milyen sokat beszélgetett a Wachowski fiúkkal a forgatás előtt.

- Egyszer csak felhívtak az egyetemi irodámban -- meséli a prof -, elmondták, mennyire befolyásolták őket a cikkeim és könyveim, és megkértek, hogy beszélgessünk még egy kicsit. Két nap múlva már Ausztrália felé repültem. Nemsokára már a szerepem is megvolt.

Igaz, a tudós férfiú épp az ellenkezőjét képviseli annak, mint amit a filmben szerepe szerint mond ("A megértés nem feltétele az együttműködésnek"), de azért élvezte a kalandot. A forgatás szüneteiben pedig Schopenhauerről, a szabad akaratról, a valóság érzékelésének lehetetlenségéről társalgott a rendezőpárossal. Meg persze arról, hogy vállal-e szerepet a harmadik részben.