Egyórás büntetés a tv2-nek

MTI
2003.06.18. 19:46
Egyórás műsorszünetet kell tartania a tv2 kereskedelmi televíziónak pénteken este - erről a döntéséről az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán tájékoztatta az MTI-t. A június 20-án este hét és nyolc óra között végrehajtandó szankciót két februári műsor miatt szabta ki június 12-én a médiahatóság.

Az ORTT közleménye szerint a büntetés oka a csatorna február 11-én és 19-én sugárzott Aktív magazin, valamint a Claudia február 19-i műsora. A médiahatóság kifogásolta az információs magazinban bemutatott extrém sorstragédiákat, a szexualitás hangsúlyozását, illetve öngyilkossági kísérlet bemutatását.

A testület szerint a produkció "tematikus összeállítása, továbbá a témák nem felelősségteljes kezelési módja miatt magasabb korhatár-jelölés lett volna helyénvaló" - áll a határozatban.

A médiahatóság szerint az Aktív öngyilkosságot bemutató adása előtt délután sugározott, Claudia című műsort - amelynek témája a szextelefon volt - szintén hibás korhatármegjelőléssel látták el.

"A testület álláspontja szerint a törvénysértések mértéke súlyos, különösen azért, mert a műsorelemek központi témái a szexualitás és az extrém brutalitás voltak" - áll a médiahatóság határozatában. Az ORTT rámutat, hogy a megsértett törvényhelyek "a kiskorúak egészséges fejlődéséhez fűződő, kiemelt fontosságú társadalmi érdeket védő szabályok".