Elhunyt Leon Uris

New York Times
2003.06.25. 00:52
78 éves korában New York-i otthonában szombaton elhunyt Leon Uris, író - jelentette be felesége Jill Uris, fotóművész. Uris leghíresebb regénye, a modern kori Izrael megalapítását feldolgozó Exodus, amely a Ben Canaan család sorsán keresztül mutatja be a történelmi eseményeket.

Leon Marcus Uris 1924 augusztus 3-án Baltimore-ban orosz zsidó kinvándorlók gyermekekeként látta meg a napvilágot. Már kisiskolás korában eldöntötte, hogy író szeretne lenni és ehhez annak ellenére is ragaszkodott, hogy háromszor buktatták meg angolból. A Pearl Harbor-i támadást követően otthagyta az iskolát tengerészgyalogosnak állt és rádiósként szolgált Guadalcanalon és Tarawán.

Uris híres volt arról, hogy történelmi regényeihez különösen alapos kutatómunkát végez. Az Exodus megírásához háromszáz könyvet olvasott el és húszezer kilométert utazott Izrael területén, miközben több ezer emberrel készített interjút. Könyvéből rekord szintű bestseller lett.

Az utóbbi években holokauszt-túlélőkkel készített interjúkat, de a témával foglalkozó regényét már nem volt ideje befelyezni.

Uris halálát érrendszeri elégtelenség okozta. Házzasságaiból öt gyermeke született.