Gusztáv
-11 °C
-2 °C

A német kormány megmenti a berlini operaházakat

euractiv.hu
2003.07.07. 11:07
Katasztrofális anyagi helyzetben van, 46 milliárd eurós adóssággal küszködik a német főváros, ezért a szövetségi kormány azt tervezte, hogy 300 millió eurós támogatást nyújt Berlinnek, kizárólag kulturális célokra. Mivel azonban a Staatsopernek, a Deutsche Opernek és a Komische Opernek a korábban gondoltnál több, összesen 115 millió eurós gyorssegélyre van szüksége, a kormány 25 millió euróval megtoldotta a kulturális terület támogatására szánt összeget.

A kormánydöntés előtt a berlini városháza bejelentette, hogy 33 millió euróra lenne még szüksége, ennek hiányában a Staatsoper és Deutche Oper társulatának egyesülnie kell, csak a Komische Oper működhetne tovább a jelenlegi felállásban. A kormány segítségének köszönhetően erre a lépésre nem lesz szükség.

A szövetségi kabinet továbbá átveszi a Berlini Művészeti Akadémiák támogatását, így a kultúrára kapott összeget Berlin teljes egészében az operaházak támogatására költheti el.

A német kormány a támogatás fejében azt kéri, hogy a három operát egy alapítvány igazgassa, és kereskedelmi vállalkozásként próbálja azokat működtetni. Az alapítvány feladata 10 millió euróval csökkenteni az operaházak kiadásait.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!