Egy kanadai társulat színre vitte Zappa egyik lemezét

MTI
2003.07.08. 13:13
Frank Zappa ki nem állhatta azokat, akik divatból, esetleg érdekből lettek hippik. Már 1968-ban lemezt készített Mothers Of Invention nevű bandájával a jelenségről, We're Only in it For The Money (Csak a pénzért csináljuk) címmel. Ez a zene és Zappa sajátos, görbetükrös világa most újjászületett egy kanadai társulat jóvoltából.

Az előadás a Calgary One Yellow Rabbit színházban jött létre Michael Green Shiny Beast, azaz Fényes fenevad nevű csapata munkája nyomán. Tulajdonképpen rock-koncert és mégsem teljesen az: Greenék szándéka, hogy a színpadon újra teremtsék azt a 60-as évek végi hangulatot, amelyben az eredeti lemez született. A rendező-karmester, aki, hogy a szerzőhöz hű legyen, alsónadrágban lép fel, beillesztett az anyagba néhány színpadi elemet.

Michael Green apja "tévedésének" köszönheti Zappa iránti rajongását. A papa nagy dzsessz-őrült volt, és megvette Zappa egyik korai dzsessz-rock-lemezét, a ma már klasszikus, 1969-es Hot Rats-et, de aztán rájött, hogy ez nem az ő zenéje és odaadta akkor 14 éves fiának. "Ez megváltoztatta az életemet - meséli Green - Úgy éreztem, felnövök e zene által, miközben jól szórakoztam".

A Money színpadi előadásának ötlete tíz évvel ezelőtt, Zappa halála után született. Barátaival szerették volna, ha a mester eltávozásával sem szűnnek meg az ő darabjainak autentikus, élő előadásai.