Az uniós szabályozás nem tesz jót a tévéknek

Magyar Hírlap
2003.07.17. 16:53
A magyar médiapiac szereplői nemrég kétnapos nyilvános szakmai konzultáción vitatták meg, mit szeretnének viszontlátni a határok nélküli televíziózásról szóló, készülő Európai Uniós szabályozásban. A véleményeket az audiovizuális jogalkotásért felelős Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) összegzi és továbbítja a jövő héten az Európai Bizottságnak Brüsszelbe. A szakmai fórumon az országos televíziók képviselői, a műholdas televíziók és műsorszolgáltatók munkatársai és médiajogászok vettek részt.

Tavaly október óta Magyarország is alkalmazza az irányelv rendelkezéseit, a médiatörvényt ugyanis a közösségi jognak megfelelően módosította az Országgyűlés. Az új rendelkezések szintén megjelennek a magyar médiaszabályozásban.

Az NKÖM audiovizuális főosztályának jogásza, Zachar Balázs a Magyar Hírlapnak elmondta: a találkozón a televíziós reklámozással és a szponzorációval, az országos jelentőségű események közvetítésével, az európai műsorokra vonatkozó kvótákkal, valamint a kiskorúak védelmével kapcsolatos kérdésekről tárgyaltak. A hazai médiaszektor képviselői úgy vélték, a reklámozás területén az uniós irányelvnél jóval szigorúbb feltételeket szab a magyar médiatörvény, amivel akadályozza a piac fejlődését.