Középkori falfestmények a lónyai református templomban

MTI
2003.07.29. 10:21
Különösen értékes középkori falképek kerültek elő a lónyai református templom felújítását megelőző feltárás során, illetve ugyancsak ritka falfestményeket találtak a márokpapi imaházban is - tájékoztatta az MTI-t Szatmári István, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal debreceni regionális irodájának vezetője .

"A lónyai művészi falképek az eddigi megállapítások szerint a középkor négy periódusához kötődnek és a templom teljes belső terét borítják" - közölte a szakember. A faliképek feltárása még tart, ennek befejezése után eredeti helyreállításukat tervezi az örökségvédelmi szervezet - hangsúlyozta Szatmári István.

"A feltárt faliképek restaurálásához további 50 millió forintra lenne szükség. Ezt az összeget mindenképpen szeretnénk előteremteni, hogy teljes lehessen a lónyai templom helyreállítása" - mondta a regionális iroda vezetője.

Szatmári István a márokpapi, ugyancsak református templomban talált festményekről elmondta: azok egy részét is a középkorban, illetve többségüket a XVII. században készítették. A homlokzati falképek restaurálása már befejeződött, viszont a belső térben feltártaké még várat magára.