Zsidó Nyári Fesztivál hatodszorra

MTI
2003.07.29. 18:20
Az immár hatodik Zsidó Nyári Fesztivál idén augusztus 31-én veszi kezdetét, és a szeptember 7-ig tartó rendezvénysorozat programjait Budapest mellett több vidéki településen, közöttük új helyszíneken is láthatják az érdeklődők.

Többek közt Budapesten, az Erzsébet téri Gödör Klubban tart Seress Rezső-estet a fesztivál előestéjén a Sziámi zenekar. Ugyancsak itt rendezik meg a zsidó könyvnapokat, valamint Lugossy Mária szobrászművész kiállítását.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel szeptember 2-án a fiatalokból álló Tel-Aviv Soloists Ensemble, majd Szolnokon és Vácott is zenél az együttes - sorolta a fesztiváligazgató.

A Dohány utcai zsinagógában a fesztivál keretében Mendelssohn-estet, nemzetközi kántorkoncertet tartanak, illetve itt lép a közönség elé Timna Brauer és kisegyüttese klezmerkoncerten. Először lesz közreműködője a Zsidó Nyári Fesztiválnak a világhírű magyar operaénekes, Marton Éva, a 165 éve született Max Bruch Mózes című oratóriumában müködik közre női szólistaként.

A Madách Kamara Színházban a Mi újság, múlt század?, illetve az Azt meséld el, Pista! című előadást tekintheti meg a közönség, Kishonti Ildikó Én így vagyok Én című műsorát a Nemzeti Táncszínházban játssza. A Spinoza Házban Kaján Tibor munkáiból látható kiállítás.

Az Odeon-Lloyd moziban Kabostól Kabosig címmel Kabos Gyula és Kabos László filmjeiből rendeznek vetítéseket. A Budapest Galériában a Nekem szülőhazám című sorozatban ezúttal Ország Lili emlékkiállítás várja az érdeklődőket. A Magyar Tudományos Akadémia épületének dísztermében Tokody Ilona operaénekes és Jandó Jenő zongoraművész koncertezik.

A Győri Balett három előadáson is fellép a budapesti Operettszínházban. A Klezmer táncszvit című produkciót először láthatja a fővárosban a közönség. Az előadásban közreműködik a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A Magyar Állami Operaházban a fesztivál záró napján zsidó óév-búcsúztató koncertet rendeznek.

A vidéki városok közül Egerben lép fel a Budapest Klemzer Band. Debrecenben és Nagykőrösön is hallhatja a közönség Bíró Eszter énekes és Horgas Eszter fuvolaművész Eszterek estje című műsorát.