Elkészült Ingmar Bergman új filmje

2003.07.30. 15:28
A július közepén 85. életévét betöltött svéd rendezőzseni, Ingmar Bergman befejezte legújabb, Saraband című filmjének utómunkálatait.

A film elkészülte azért különleges esemény, mert Bergman közel húsz éve nem forgatott játékfilmet, és annak ellenére, hogy a Saraband is a Svéd Állami Televízió megrendelésére készült, világszerte mozikban is bemutatják a digitalis kamerával rögzített alkotást. Az új technika Bergman számára is idegen volt: a filmet egyetlen kamerával forgatták, így egy jelenetet nem lehetett egyszerre több kameraállásból rögzíteni.

A Saraband az 1973-ban forgatott Jelenetek egy házasságból folytatásanak is tekinthető: a házaspárt ismét a rendező kedvenc színészei, Liv Ullman és Erland Josephson alakítják. A történet harminckét évvel a házasok válása után játszódik: Marianne (Ullman), a sikeres ügyvéd hazatér, hogy meglátogassa volt férjét, Johant (Josephson) a vidéki házában. A nyaralás során Marianne egy családi dráma kellős közepébe csöppen: Johan fia és unokája, egy tehetséges csellista életében addig elfedett konfliktusokat hoz fel a látogatás.

A Saraband várhatóan ősszel a svéd mozikba kerül. A magyarországi mozibemutatót 2004 első félévére tervezik.