Megkezdődött a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója

MTI
2003.08.05. 11:33
Megkezdődött a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, s egyúttal folytatják a kastély egykori berendezési tárgyainak évek óta tartó felkutatását, összegyűjtését - mondta az MTI érdeklődésére a kastély e feladatokkal megbízott tanácsadója.

A második világháború végén és az azt követő időben széthordott és még fellelhető értékeket próbálják megtalálni, adományként megkapni, vagy visszavásárolni - közölte Bak Jolán.

Immár két Esterházy címer is a kastély birtokában van, mindkettő restaurálásra szorul - ismertette. "A nagyobbikat szövetre hímezték arany és ezüst fémszállal, a kisebbiket selyemre dolgozták" - mondta a szakember.

A címereken kívül olyan berendezési-, és dísztárgyak is visszakerültek, amelyek valamikor a kastély enteriőrjéhez tartoztak - jegyezte meg. "Közülük néhány darabot - így például a Székesfehérvárról érkezett székeket - rendbe hozták már, de több érték még restaurálásra vár" - közölte Bak Jolán.

A kastély felújítására - a vagyonkezelő Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) közelmúltban tett bejelentése szerint - az idén 350 millió forintot fordítanak. Ebből az összegből rekonstruálják a 18. század második felében épült barokk műemlék együttes főépületének tetőszerkezetét, felújítják a díszudvari homlokzatot, restaurálják a hozzá tartozó díszlépcsőt és a közmű-rekonstrukciót követően megújítják a díszudvari kertet.