Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Patikamúzeum nyílt Karcagon

MTI
2003.08.06. 11:04
Patikamúzeum lett Karcag egyik, ma már használaton kívűli gyógyszertárából; a Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedülálló létesítményben többek között Kátai Gábornak, a város XIX. században élt neves gyógyszerészének is emléket állítottak.

Garai Katalin, a polgármesteri hivatal munkatársának tájékoztatása szerint a Széchenyi sugárúton található patikaépületet a megyei gyógyszertárak privatizációjakor azért szerezte meg az önkormányzat, hogy a város egyik turistacsalogató látványosságaként múzeumot és orvostörténeti gyűjteményt hozzon létre falai között.

A látnivalók gyarapítására a karcagi - Kátai Gábor nevét viselő - kórház díjtalanul a város tulajdonába adott egy 271 tárgyat felsorakoztató, régi orvosi berendezésekből és műszerekből álló kollekciót. Az 1907-ben Sholcz Gábor Dániel - későbbi nevén Szepesváry Gábor Dániel - alapította patika 80 éves bútorzata pácolt tölgyfából készült, és teljes egészében fennmaradt.

A közelmúltban megnyitott patikamúzeum hétfő kivételével naponta 14 és 16 óra között, vagy előzetes bejelentkezés alapján más időpontban tekinthető meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.