Patikamúzeum nyílt Karcagon

MTI
2003.08.06. 11:04
Patikamúzeum lett Karcag egyik, ma már használaton kívűli gyógyszertárából; a Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedülálló létesítményben többek között Kátai Gábornak, a város XIX. században élt neves gyógyszerészének is emléket állítottak.

Garai Katalin, a polgármesteri hivatal munkatársának tájékoztatása szerint a Széchenyi sugárúton található patikaépületet a megyei gyógyszertárak privatizációjakor azért szerezte meg az önkormányzat, hogy a város egyik turistacsalogató látványosságaként múzeumot és orvostörténeti gyűjteményt hozzon létre falai között.

A látnivalók gyarapítására a karcagi - Kátai Gábor nevét viselő - kórház díjtalanul a város tulajdonába adott egy 271 tárgyat felsorakoztató, régi orvosi berendezésekből és műszerekből álló kollekciót. Az 1907-ben Sholcz Gábor Dániel - későbbi nevén Szepesváry Gábor Dániel - alapította patika 80 éves bútorzata pácolt tölgyfából készült, és teljes egészében fennmaradt.

A közelmúltban megnyitott patikamúzeum hétfő kivételével naponta 14 és 16 óra között, vagy előzetes bejelentkezés alapján más időpontban tekinthető meg.