Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

MTI
2003.08.13. 15:09
Minden eddiginél nagyobb számú érdeklődőt, több, mint 130 ezer embert várnak a szervezők augusztus 20-től 24-ig Szombathelyre, az immár harmadik Savaria Történelmi Karneválra.

"Minden szempontból csúcsdöntést kísérelünk meg, a látogatók számát, a programok gazdagságát és színvonalát illetően is" - fogalmazott Ipkovich György, Szombathely polgármestere.

A karnevál sikeréért országos kampány indult, a szórólapok, műsorfüzetek eljutottak minden megyeszékhelyre és a határon túlra is - erről Szommer Ildikó karneváligazgató beszélt.

"A fesztivál eseményei tizennyolc különböző helyszínen zajlanak, főként Szombathely történelmi belvárosában, ahol az öt nap során 250 különböző programot kínálnak" - mondta.

A hagyományoknak megfelelően az idei rendezvényre is született színpadi alkotás. Hamvai Kornél Játék az isteni Claudius császárról című drámájának ősbemutatóját augusztus 22-én, pénteken tartják a Ferences-kertben felállított színpadon, az 1600 néző befogadására alkalmas nézőtéri lelátó előtt. A címszerepben Jordán Tamást láthatja a közönség.

A legnagyobb látványosságnak az idén is a jelmezes felvonulás ígérkezik, amelyen - Savaria múltját idéző ruhákban - több százan vesznek majd részt.

Először rendezik meg Szombathelyen az ókori hagyományőrzők nemzetközi találkozóját, amelyen száznál is több legionárius képviselteti magát. "Soha ennyi korhű római jelmezbe bújtatott légióst - egy teljes századot - nem sikerült eddig kiállítani, talán csak Németországban volt példa hasonló rendezvényre - fogalmazott Szabadfi Zoltán, a program felelőse. A hagyományőrzők nemzetközi találkozójára tizenhat csoport fogadta el a szombathelyiek meghívását, köztük osztrákok, németek, olaszok és hollandok is.