Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

MTI
2003.08.13. 15:09
Minden eddiginél nagyobb számú érdeklődőt, több, mint 130 ezer embert várnak a szervezők augusztus 20-től 24-ig Szombathelyre, az immár harmadik Savaria Történelmi Karneválra.

"Minden szempontból csúcsdöntést kísérelünk meg, a látogatók számát, a programok gazdagságát és színvonalát illetően is" - fogalmazott Ipkovich György, Szombathely polgármestere.

A karnevál sikeréért országos kampány indult, a szórólapok, műsorfüzetek eljutottak minden megyeszékhelyre és a határon túlra is - erről Szommer Ildikó karneváligazgató beszélt.

"A fesztivál eseményei tizennyolc különböző helyszínen zajlanak, főként Szombathely történelmi belvárosában, ahol az öt nap során 250 különböző programot kínálnak" - mondta.

A hagyományoknak megfelelően az idei rendezvényre is született színpadi alkotás. Hamvai Kornél Játék az isteni Claudius császárról című drámájának ősbemutatóját augusztus 22-én, pénteken tartják a Ferences-kertben felállított színpadon, az 1600 néző befogadására alkalmas nézőtéri lelátó előtt. A címszerepben Jordán Tamást láthatja a közönség.

A legnagyobb látványosságnak az idén is a jelmezes felvonulás ígérkezik, amelyen - Savaria múltját idéző ruhákban - több százan vesznek majd részt.

Először rendezik meg Szombathelyen az ókori hagyományőrzők nemzetközi találkozóját, amelyen száznál is több legionárius képviselteti magát.
"Soha ennyi korhű római jelmezbe bújtatott légióst - egy teljes századot - nem sikerült eddig kiállítani, talán csak Németországban volt példa hasonló rendezvényre - fogalmazott Szabadfi Zoltán, a program felelőse. A hagyományőrzők nemzetközi találkozójára tizenhat csoport fogadta el a szombathelyiek meghívását, köztük osztrákok, németek, olaszok és hollandok is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.