Királyi Napok és Nemzetközi Néptáncfesztivál Székesfehérváron

MTI
2003.08.14. 10:42
Bolgár, finn, indiai, izraeli, jakutföldi, lengyel, szenegáli, török és hazai néptáncosok részvételével kezdődik meg pénteken Székesfehérvár hagyományos ünnepségsorozata, a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.

Botos József, a rendezvény főszervezője elmondta: a hatnapos rendezvénysorozat, amelyet már nyolcadszorra tartanak meg idén, pénteken a részt vevő együttesek látványos jelmezes felvonulásával kezdődik, majd esténként három-három együttes mutatkozik be a Városház téri szabadtéri színpadon.

A Táncházban nemzeti folkesten találkozhatnak az érdeklődők a táncosokkal. A fesztiválon a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett a bogyiszlóiak, a sióagárdiak, az ajkaiak és a decsiek képviselik a magyar néptáncot, műsoraikban szűkebb hazájuk hagyományaiból adnak ízelítőt. A rendezvénysorozat Szent István napján látványos zárógálával és tűzijátékkal ér majd véget.

A fesztivál neve a középkori Szent István napi hagyományokat idézi: az államalapító uralkodásának idején ugyanis augusztus 15-én és 20-án tartották a király részvételével a törvénylátó napokat Alba Regiában .