Emléktábla Nyíregyháza hajdani építészének

MTI
2003.08.25. 16:21
Emléktáblát avatott Barzó Mihály építész és fia, Barzó Endre festőművész tiszteletére a nyíregyházi önkormányzat, valamint a helyi városvédő egyesület, hétfőn.

A Barzó-család egykori - most Turul-házként ismert - lakóháza falán elhelyezett emléktáblát Tukacs István, a település alpolgármestere leplezte le.

Barzó Mihály (1857-1909) Nyíregyházán született. Az úgynevezett felsőépítő ipariskola elvégzése után, az 1880-as évek elején, építésvezetőként részt vett a budapesti Operaház munkálataiban is. Ezt követően hazatért szülővárosába, amely 1876-ban lett Szabolcs vármegye székhelye. Barzó Mihály - üzlettársával, Vojtovits Bertalannal - részt vett az új megyeszékhely építőmunkáiban, s emellett 14 kamrás körkemencés téglagyárat is működtetett a településen.

Irányításával épült fel az Alpár Ignác által tervezett szabolcsi megyeháza, a színház, a görög katolikus templom, az evangélikus iskola, a Kossuth és a Kölcsey Gimnázium, a megyei kórház és a törvényszék.

Az építész fia, Barzó Endre (1893-1953) festőművészként szerzett hírnevet Nyíregyházának. Alkotásaival Párizsban is díjat nyert.