Dömötör
11 °C
14 °C

Emléktábla Nyíregyháza hajdani építészének

MTI
2003.08.25. 16:21
Emléktáblát avatott Barzó Mihály építész és fia, Barzó Endre festőművész tiszteletére a nyíregyházi önkormányzat, valamint a helyi városvédő egyesület, hétfőn.

A Barzó-család egykori - most Turul-házként ismert - lakóháza falán elhelyezett emléktáblát Tukacs István, a település alpolgármestere leplezte le.

Barzó Mihály (1857-1909) Nyíregyházán született. Az úgynevezett felsőépítő ipariskola elvégzése után, az 1880-as évek elején, építésvezetőként részt vett a budapesti Operaház munkálataiban is. Ezt követően hazatért szülővárosába, amely 1876-ban lett Szabolcs vármegye székhelye. Barzó Mihály - üzlettársával, Vojtovits Bertalannal - részt vett az új megyeszékhely építőmunkáiban, s emellett 14 kamrás körkemencés téglagyárat is működtetett a településen.

Irányításával épült fel az Alpár Ignác által tervezett szabolcsi megyeháza, a színház, a görög katolikus templom, az evangélikus iskola, a Kossuth és a Kölcsey Gimnázium, a megyei kórház és a törvényszék.

Az építész fia, Barzó Endre (1893-1953) festőművészként szerzett hírnevet Nyíregyházának. Alkotásaival Párizsban is díjat nyert.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.