Animációs fesztivál a Millenárison

Mozinet
2003.08.29. 15:01
Szombat estig Anifest1 néven animációs fesztivált tartanak a Millenárison. A fesztiválon olyan fiatal animátorok mutatkoznak be, akik az új technológiát művészi kifejezőeszközként, vizuális kísérleteik szabad terepeként látják. Az ifjú műfaj seregszemléjére annál is nagyobb szükség van, mivel a magyar közönség még a hazai alkotókat sem ismeri, akik pedig nemzetközi szinten az élvonalba tartoznak.

Augusztusban a budapesti közönség - szakmabeli és laikus egyaránt - betekintést nyerhet az európai vizuális gondolkodás legfrissebb és zabolázatlan kifejezésvágya folytán talán egyik legizgalmasabb fejezetébe. A fesztivál díszvendége a műfaj doyenje, a francia Alain Escalle lesz, aki nemcsak filmjeivel, hanem képzőművészeti munkásságával is most először mutatkozik be Budapesten.

Európa különböző országaiból hét iskola indul az elmúlt évek legjobb animációs vizsgafilmjeivel az AniFest1 közönségdíjáért. A versenyprogram a legmerészebb kísérleti alkotásoktól az Oscar-jelölt animációkig tág műfaji körképet nyújt.