A Szentendrei Régi Művésztelep tárlata a Vigadóban

MTI
2003.09.03. 12:44
Közel harminc alkotó kilencven műve látható a Szentendrei Régi Művésztelep hetvenöt éve című tárlaton, amely csütörtökön nyílik meg Budapesten, az V. kerületi Vigadó Galériában.

"A bemutató apropóját az adja, hogy háromnegyed százada alakult meg - az egyébként már két évvel korábban létrejött művésztelep hivatalos szervezete - a Szentendrei Festők Társasága" - közölte Tóth Antal, a kiállítás igazgatója.

A művésztelep napjainkban is működik, valamint évtizedekkel később, dátum szerint 1969-ben tizenkét művész megalakította a Szentendrei Új Művésztelepet. A régi művésztelep legújabb kori történetéhez tartozik, hogy 1997-ben, amikor privatizálni akarták, megmentésére az alkotók létrehozták a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesületet - tette hozzá Tóth.

Az évfordulós bemutatón az alapítók, a művésztelep meghatározó jelentőségű festői, valamint a kulturális egyesület tagjainak munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

Az alapítók sorából helyet kaptak a bemutatón többek között Paizs-Goebel Jenő, Rozgonyi László és Jeges Ernő alkotásai. A későbbiekben olyan művészek gyakoroltak hatást a szentendrei piktúrára, mint Barcsay Jenő, Deli Antal és Czóbel Béla, aki elnöke is volt egykor a régi művésztelepnek.

A kortárs alkotók között szerepel például Korniss Dezső, aki az 1940-es évek közepétől 1984-ben bekövetkezett haláláig tagja volt a művésztelepnek. Megtekinthetők továbbá Bartl József, Szakács Imre munkái is.